![]() |
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||
Witamy, Zaloguj się | Koszyk: (pusty) | Twoje konto |
Olej Nigella z czarnego kminku (z czarnuszki)
Prorok Mahomet uwiecznił w Koranie sentencje:
"Olej z czarnego kminku leczy wszystkie choroby, oprócz śmierci"
Olej Nigella (z czarnuszki lub czarnego kminku) pochodzi z nasion czarnego kminku o smaku silnym, ostrym i pikantnym.
Nazywany jest także olejem egipskim lub "Olejem Faraonów" i stanowi markową mieszankę odżywczą, zrównoważoną i wspomagającą kondycję oraz urodę.
Olej Nigella znany jest ze swoich właściwości wzmacniających układ odpornościowy organizmu. Wielu wyznawców zdrowego stylu życia zgadza się, że siła olejku z czarnuszki leży w jego działaniu przeciwalergicznym. Najczęściej są to osoby z astmą, które wykorzystują ten suplement diety jako metodę leczenia, która przynosi ulgę i wywołuje kojący i relaksujący wpływ na oskrzela.
Olej Nigella jest również wysoko ceniony przez chorych na:
• Łuszczycę
• Egzemę
• Opryszczkę
• Trądzik
• Infekcje spowodowane przez drożdże, takich jak Candida albicans
• Bóle głowy i ucisk dróg oddechowych
Faraonowie byli leczeni tym lekarstwem przez swoich osobistych lekarzy na najprzeróżniejsze choroby.
W chwili otwarcia grobowca Tutanchamona, archeolodzy znaleźli butelkę oleju czarnego kminku, który prawdopodobnie miał złagodzić cierpienia i bóle w życiu pozagrobowym.
Wspomnienia mówią nam, że Kleopatra i Nefretete wykorzystywały korzystne walory oleju z czarnego kminku.
Właściwości:
Zastosowanie:
do celów kosmetycznych, do masażu (masowanie, nacieranie, kompresy):
do spożycia (likwiduje wzdęcia, dodać do ciepłego napoju 3 krople i pić):
Zaleca się spożywanie oleju z czarnuszki z innymi olejami roślinnymi np. do sałatek, dodatek do zup i sosów.
Olej nie nadaje się do smażenia.
Olej przeznaczony dla dużych i małych.
Skladniki: 100% oleju z czarnego kminku (z czarnuszki)
Pochodzenie: Egipt